5 vilda växter för att öka biologisk mångfald i trädgården
- angstradgarden
- 31 okt. 2023
- 3 min läsning

Kanske har du hört eller läst om att vid val av växter för att gynna den biologiska mångfalden i din trädgård så ska växterna vara svenska/vilda arter? Detta är framför allt för att våra vilda växter ofta är så kallade värdväxter - det vill säga, insektsarter letar efter just dessa växtarter när de ska övervintra, föröka sig eller äta. Många av våra svenska växtarter är därför helt nödvändiga för en del insektsarters överlevnad. Hur får man då in dessa växter i trädgården och vilka växter lämpar sig bäst och är enklast att använda?
Ibland kan våra vilda växter uppfattas som lite tråkiga, rent estetiskt. Men! Det finns massor av arter som lämpar sig för en snyggare rabatt. Många vilda växter är också ganska anspråkslösa vad gäller jord och läge och klarar sig i det mesta. Alla arter i det här inlägget är dessutom torktåliga, vilket betyder att du inte behöver vattna dem efter etablering. Här får du 5 tips på vilda växter att så eller plantera direkt i rabatten för att öka biologisk mångfald i din trädgård:

Smällglim är en bra marktäckare i torra, soliga lägen och fungerar också lika bra på tyngre, näringsrikare lerjord. Blomstänglarna kan bli cirka 20-40 cm höga och klipps de ned efter blomning så blommar de om, annars sprider den sig med frö. I Sverige är smällglim värdväxt för minst 9 insektsarter, det vill säga, minst 9 olika insektsarter behöver uppsöka smällglim någon gång under sitt liv för att kunna överleva. Den rödlistade arten praktnejlikfly använder till exempel blommorna på smällglim för att lägga och ägg och för att samla nektar.

Strandveronikan gör sig väldigt snyggt i mängd och tillsammans med t.ex. brudslöja och klotlök för mer kontrast. Arten blir cirka 30-50 cm hög. Den håller sig på sin plats och är väldigt fin som snittblomma. Även denna är torktålig och fungerar i de flesta lägen och jordar. I Sverige är den här arten värdväxt till minst 6 olika specialiserade insektsarter, de flesta av dessa finns dock längs stränderna så hur många insekter som är beroende av strandveronika beror på var du bor.

Tjärblomster är en ängsväxt vanligt förekommande på torrbackar och i torrängar. Den blommar tidigt på våren med mycket färg och kan även blomma om under säsongen. Ett bra sätt att känna igen växten är att den är kletig (tjärliknande konsistens) på stjälkarna. Framför allt en trevlig växt där du tidigt på året vill ha färg, och även denna gör sig bra i mängd. I Sverige är tjärblomster värdväxt för minst 23 insektsarter - med andra ord en väldigt bra växt att spara eller plantera i trädgården.

Åkervädden har du säkert stött på längs med vägar och staket. Otroligt anspråkslös och perfekt att plantera in i gräsmatta eller andra näringsrika marker då den ofta klarar en hel del konkurrens med mer näringskrävande växter som olika typer av gräs. Fungerar såklart väldigt bra i såväl torra som blötare planteringar också. Väddar kan vara något kortlivade och är bäst att föröka genom sådd. Växten har pålrot och kan därför vara svår att dela på. Väldigt fin som snittblomma och även denna blommar om flera gånger under säsongen. Blomfärgen passar ihop med det mesta och växten kan bli mellan ca 30-60 cm hög. Ju mer näring och mindre konkurrens - desto större planta. I Sverige är åkervädden värdväxt till minst 24 insektsarter, däribland det rödlistade guldsandbiet.

Vill du ha en betydligt högre och ståtligare växt så kan läkevänderoten vara något för din plantering. Trivs också i de flesta lägen och jordar och kan bli ca 50-120 cm hög. En medicinalväxt vars blommor doftar ganska starkt, har mycket lång blomningstid och är en väldigt bra snittblomma både som färsk och torkad (om du gillar doften). I Sverige är läkevänderoten värdväxt till minst 3 insektsarter, däribland vänderotsmalmätaren.

Så om ni nu sitter och planerar fler rabatter till nästa år eller beställer frön, välj några vilda arter också för våra olika insekters skull. Det finns ju såklart många fler arter att välja på också!
Anteckning angående värdväxter: Många insektsarter lever specialiserade i vissa miljöer och i vissa geografiska områden, vilket betyder att de kanske inte alltid hittar till din trädgård eller finns i ditt närområde. Därför kan siffrorna variera över landet. Dina växter kan också vara till nytta för betydligt fler insektsarter (samt i längden då också fågelarter och andra smådjur) än vad som nämns då vissa insektsarter är beroende av släkten eller familjer av växter, snarare än endast arten. Se alltså siffrorna som ungefärliga. Det vi i alla fall kan säga är att du med hög sannolikhet får in mer mångfald i trädgården och fler nyttodjur om du väljer att plantera in svenska växtarter än exotiska/traditionella trädgårdsväxter. Glöm heller inte olika gömställen och boställen (habitat) för dina insekter och smådjur genom att t.ex. lämna stenhögar, vissna/döda växtdelar, löv och stockar eller pinnar i trädgården.
Comments