top of page

Hållbar trädgårdsdesign - kom igång! Del 2. Inventering & Analys

angstradgarden

Trädgårdsdesign – var börjar man? I den här serien får du praktiska tips för att planera en hållbar och estetisk trädgård med fokus på biologisk mångfald. Första delen handlade om Målsättning och Budget. Nu är det dags för nästa steg: Inventering & Analys. Ta fram kartor, pennor och kanske en spade – och börja utforska din trädgård!

 

Inventering

Inventering: Förbered ditt underlag

Inventering och analys är alltid enklare om du har ett bra underlag att utgå från. Det kan vara en tomtkarta (utdrag ur primärkarta) från kommunen, tidigare trädgårdsritningar/tomtritningar eller enklare underlag som ortofoto från hitta.se, Google Maps eller Lantmäteriets tjänst "Min Karta". Använd flera kopior av ditt underlag, som lager med olika teman. Exempelvis en kopia för att markera markmaterial och en för vegetation.


Exempel på enkelt underlag (avritad från ett ortofoto till exempel).

Enkel tomtkarta

Vad bör du inventera i din trädgård?

Vad du bör inventera beror såklart på din målsättning. Det vanligaste brukar vara vilka arter som finns i din trädgård. För att få hjälp med identifiering så kan du använda floror (finns både digitala och tryckta), men jag tycker att appen Flora Incognita är den bästa. Den sparar dessutom dina fynd med gps, och du kan jämföra med andra användares bilder. Vi har i del 1 även varit inne på hur du söker arter via Artportalen - detta är ju också en form av inventering som kan komma att styra din design.


Andra saker som kan vara bra att inventera och markera ut är t.ex. ledningar, fiber, brunnar, träd och andra fasta element som t.ex. flaggstång, murar, grindar, staket, förråd m.m.

Passa på att inventera material som du vill återbruka. Ta foton och skriv upp vad du har tillgång till. Exempelvis gödsel, jord, marksten, tegelpannor, stockar, stenar, cementrör, plåtskivor, urnor, fönster, fröer m.m. Då har du sedan en hel insamling av material för dina DIY-projekt.


Analys är ju också en form av inventering, så du kommer att hitta fler lager till detta längre ned i inlägget. Hur noga du vill vara med inventering och utmarkering av element på dina underlag bestämmer du. Antingen sätter du bara ut de ungefärligt, eller så mäter du från t.ex. hus och fasadgräns så att du får en mer exakt position. Detta beror också på hur detaljerat och måttsatt ditt underlag är.


Exempel på enklare inventering:

Tomtkarta med inventering inför trädgårdsdesign

TIPS! Skapa en bildmapp eller lista för fortsatt planering

Skapa ett dokument där du skriver upp vilka arter/sorter du odlar. Markera vilka sorter du tyckte om, vad du har testat, vad som aldrig tog sig - så du inte köper frön av samma sort igen. Du kan också spara bilder på bin, fjärilar, fåglar och djur som kommer på besök. Jag lovar dig att du kommer att bli mer och mer intresserad av biologisk mångfald, och det kommer att ge dig både nyfikenhet, inspiration, kunskap och motivation till vidare utveckling. Även svampar, mossor, lavar och växter kan såklart hanteras på samma sätt. Det är roligt att se utvecklingen av trädgården ge resultat, och det kommer att ge dig mycket värde!


 

Analys

Varför analyser är viktigt i din trädgårdsdesign

Syftet med en analys är att samla in data för att få en förståelse för dina förutsättningar. Ju fler typer av analyser du gör, desto bättre förståelse får du för din trädgård. Då kommer du också att få ut mer av din design.


Analysera mänsklig aktivitet & rörelsemönster

Olika frågor som du kan analysera (och sedan rita ut på en kopia av ditt underlag) kan vara till exempel:

  • Hur rör jag mig i trädgården? Var går jag naturligt? - Gå runt i trädgården och analysera dina naturliga rörelsemönster. Används alla delar av trädgården? Behövs nya gångvägar? Föredrar du att gå på gräsmatta eller grus? Kan du köra en skottkärra här? Hur bred behöver den här stigen vara? Osv. Skriv upp och rita in!

  • Använder jag min huvudentré? Eller tar jag och besökare alltid groventrén? - Kanske är det dags att förstärka någon entré? Plantera? Belysning? Bredda gångvägar? Ta med dessa tankar till nästa skede.

  • Var är de mysigaste sittplatserna? och Varför tycker jag om den här platsen? - Skriv upp och rita ut! Kanske kan du förstärka genom att rikta blicken åt något extra fint, kanske hittar du platser som du inte visste om. Ta med dig en pall och prova att sätta dig på olika platser i trädgården. Vad gör att du trivs, och vad gör att du inte gör det?

  • Hur långt vill jag gå till mina olika funktioner? - Du kan till exempel dela in din trädgård i olika zoner där de mest skötselintensiva är närmast huset och de minst skötselkrävande är längre bort.


Se över din målsättning - hur du vill använda din trädgård styr vad du behöver känna in, analysera och undersöka.


Exempel på analysplaner för aktivitet:


Analysera odlingsklimat - jord, vatten, vind, sol, näring

Andra saker att undersöka är odlingsklimatet. Rätt växt på rätt plats är kanske den viktigaste detaljen om du vill bygga en hållbar trädgård - för det är ju levande material, beroende av sin omgivning, som du bygger din trädgård med. Dina olika mikroklimat runt om i trädgården avgör till stor del vad du kan göra med platsen. Förslag på vad du kan markera ut på dina underlag:

  • Skuggiga och soliga platser

  • Vindstilla och blåsiga platser

  • Plats med näringsrik och näringsfattig jord

  • Torra och blöta platser

  • Platser för potentiell odling (sol + näring + fukt)

  • Platser för potentiell trädgårdsäng (sol + näringsfattigt + torrt)

  • Ytor där stora träd tar vatten och näring, som kanske är svåra att odla på


Exempel på analysplan för odlingsklimat:

Analysplan trädgårdsdesign sol och skugga

Analyser för biologisk mångfald

Utöver inventering av arter och material i och runt din trädgård, så kan du också ta hänsyn till en del andra punkter när du gör dina analyser. Djur och insekter trivs i olika livsmiljöer, och oftast har vi olika platser i vår trädgård som lämpar sig för olika arter. Här är det toppen att läsa mer om vad olika djur vill ha på sidor som t.ex. rikaretradgard.se.


Gå runt i trädgården och markera ut i dina underlag vart det skulle lämpa sig att t.ex. sätta upp fågelholkar för olika arter, om det finns äldre träd med håligheter, var bästa stället är för vatten för groddjur, bästa platsen för bihotell, var du kanske inte ska sätta upp belysning för att ge fladdermöss bra förutsättningar. Du kan också markera ut "vildare" platser på ditt underlag, där du låter naturen göra mer av arbetet - där gräset får växa högt och smådjur får skydd av träd och buskar t.ex. Tänk på att det tar tid att öka naturvärden - därav är det bra att bygga på platser som redan har förutsättningar, snarare än att skapa nya platser från en tom gräsmatta.


Exempel på analysplan för biologisk mångfald:

Analysplan trädgårdsdesign biologisk mångfald livsmiljöer

Trädgårdsdesign: Regelverk

En fas i analysskedet är också att ha koll på vad du får och inte får göra. Bor du nära vatten bör du t.ex. ha koll på strandskydd. Bor du i detaljplanelagt område måste du ha koll på gällande detaljplan. Oftast behöver du i så fall även ansöka om bygglov eller bygganmälan, om du t.ex. vill anlägga murar, bygga växthus och liknande. Marklov kan krävas om du vill göra förändringar i markhöjder, slänter eller dagvattenhantering, eller fälla större träd. Mycket information om detta hittar du på Boverket.se, hos Länsstyrelsen och hos kommunen.

En plantering med lökar, orkidénarciss.

Behöver du hjälp med någon del så tveka inte att kontakta mig. /Essie

Sen är det dags för del 3, med starten av själva designarbetet - Funktionsplan & Koncept!

0 visningar0 kommentarer

Comentários

Avaliado com 0 de 5 estrelas.
Ainda sem avaliações

Adicione uma avaliação

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Klart! Håll utkik i din mejlinkorg.

Ängsträdgården c/o Essie Moe
Gävbo Ladusätter 1 59597 Mantorp

0703942017

  • Instagram
  • Facebook

Organisationsnummer 961104-4208

Reg nr Jordbruksverket (för växtpass) SE-E10683

Swish nr 123 582 93 95

Företaget är godkänt för F-skatt. Alla priser är inklusive moms. 
©2024 Essie Moe, Ängsträdgården. Skapat med Wix.com

bottom of page