Ett nytt år är snart här och kanske är det äntligen dags att börja planera trädgården mer ordentligt? Att veta var man ska börja när det gäller trädgårdsdesign kan kännas överväldigande. Och hur får man in biologisk mångfald och hållbarhet utan att kompromissa med estetiken? Den här serien av inlägg ger dig konkreta och praktiska tips på hur du kan ta dig an planeringen av din trädgård. I del 1 och 2 har vi analyserat våra önskemål och förutsättningar. Nu är det dags att börja med utformningen och gestaltningen i designprocessen.
Funktionsplan
Vad är en funktionsplan?
En funktionsplan är en karta där du nu placerar ut de nya funktioner som du vill ha in. Här tänker du inte så mycket på gestaltning (alltså exakt hur det ska se ut), utan fundera mer på var det är lämpligt att placera olika aktiviteter och funktioner. Här kan du utgå från dina analyser, din programplan, målsättning och ditt koncept för att hitta rätt placeringar. Det är ett sätt att sammanställa tidigare tankar och idéer. Tänk på hur du kommer att röra dig mellan olika platser, och vad du vill uppleva på vägen.
Exempel på funktionsplan där vi har lagt ihop alla tidigare "lager" av analysplaner, program och målsättning:
Koncept
Konceptet är den röda tråden
Konceptet är den röda tråden som följer genom gestaltningen. Den absolut vanligaste frågan jag får från mina kunder är ungefär "Jag får ingen helhet - hur gör man?". Det vanligaste är att du saknar en sammanhållen grundidé. Vi har i del 1 och del 2 tagit fram vår målsättning, hittat inspirationsbilder, analyserat våra förutsättningar och har förhoppningsvis en programplan på en massa funktioner som vi vill få in. Nu är det dags att sålla bland materialet, och kombinera det till en röd tråd med din personliga prägel.
Hur ser ett koncept ut?
Konceptet visar trädgårdens tema, formspråk, material och funktioner. Det kan visas med bilder, skisser och/eller text. Texten är ofta kort, sammanfattande och beskrivande för att ge en känsla för platsen. Skisser kan visa på principer i rumsgestaltningen och bilder/foton kan visa på material, till exempel.
Skapa en röd tråd såhär:
Utifrån det material som du har samlat i del 1 och 2, kan du göra följande:
Försök att med en mening beskriva temat i din trädgård.
Försök att med en mening sammanfatta din målsättning.
Välj ut 3-5 material som återkommer i din Visionboard. Det kan vara typ av byggnadsmaterial eller växtslag t.ex.
Välj ut färger som återkommer i din Visionboard.
Försök att med en mening beskriva trädgårdens formspråk. Vilka former kan du se? Är det böljande, slingrande, hårt, mjukt?
Försök att hitta, eller rita, 1-5 bilder som beskriver ditt koncept.
När du sedan tar beslut i din gestaltning och dina idéer för din trädgård, så kan du komma tillbaka och påminna dig om den röda tråden. Är det något i trädgården som känns fel, splittrat, oordnat eller saknar sammanhang, så är det antagligen för att du saknar en eller flera delar i konceptet.
Exempel på koncept
Rubrik/Tema: En naturlik trädgård för biologisk mångfald och lekfullhet
Mål: Min trädgård ska ge plats för liv, kreativitet och odling
Genomgående material: natursten, omålat trä, ängslika planteringar, inhemska trädslag
Formspråk: Slingrande gångvägar, gradvisa övergångar och kontraster med skarpa kanter.
Färger: Ljusa färger - beige, grön, grå, vit, gul med kontrastfärg i lila.
+ Kompletterande bilder som beskriver konceptet.
KOM IHÅG! Det är självklart helt okej att välja alldeles för mycket eller alldeles för lite saker till ditt koncept. Vill du ha alla regnbågens färger i din trädgård med alla material du kan hitta, så är det helt okej - men det gör också att trädgården kan upplevas lite rörig eller spretig. Kanske är det precis den du är och hur du vill ha det. Du kan också göra olika rum i trädgården där du väljer olika teman. Men vill du skapa en trädgård som känns mer genomtänkt och designad så är det bättre att hålla dig till färre.
Funktionsplanen utgör alltså grunden för var alla funktioner i trädgården ska vara, och konceptet ger dig en röd tråd - ett tema, för hur dessa funktioner ska se ut och vad de ska bestå av.
Sen är det dags för del 4, Inmätning & design!
Comments