top of page

Planteringsdesign - Växtkomposition del 1

  • angstradgarden
  • 20 feb. 2023
  • 3 min läsning

Syftet med planteringen

Ljusblå porslinsveronika mot irisstjälkar och orange nejlikrot
Syftet med den här ytan (ca 0,4x1,2 m) var bland annat att skapa en färgstark försommarblomning då det saknades på andra platser i trädgården.

Att sätta ihop en välfungerande plantering kan vara komplicerat och det är bra att börja från rätt ände. Du har säkert vissa favoritväxter som du tänker att du vill ha på just den här platsen, men passar dem? Innan du börjar planera växtvalen kan du förenkla processen genom att utesluta vissa växter. Detta görs med hjälp av syftet med planteringen och med en analys av läge och jord, vilket del 2 kommer att handla om.


Vi börjar direkt. Du har valt en plats i din trädgård där du vill ha en plantering.

Följande frågor kan du ställa till dig själv:


- Hur mycket tid vill jag lägga på skötsel? Är det viktigt att planteringen är helt fri från ogräs och ser väldigt städad ut? Eller är det okej om planteringen är mer tillåtande? En hög skötselgrad tillåter till exempel formklippta buskar, häckar eller fruktträd.


- Är planteringen nära huset? Då kanske du vill ha lite större blommor eller tydligare former. Är planteringen längre bort från huset kan det ofta vara fint att välja växter som är mer naturliga och friväxande.


- Ska planteringen främja biologisk mångfald eller pollinatörer? Då kan du välja en större del inhemska (vilda) växter, rena arter eller satsa på blommor som vi vet att pollinatörer tycker mycket om, till exempel kryddväxter. Du kan också lägga till andra element i planteringen, t.ex. sandhögar, stockar, stenhögar eller vatten.


- Ska planteringen användas till något speciellt, t.ex. doft, mat, te, känsel, ljud eller snittblommor? Det här styr växtvalet och underlaget, men även hur lätt det ska vara att gå in i planteringen för att komma åt växterna.


- Har jag någon tydlig färgskala? Kanske ska planteringen matcha husfasaden eller omgivningen/bakgrunden? Eller har du en favoritfärg eller favoritväxt som du vill kombinera med? Kanske har du olika färgteman för olika planteringar eller platser?


- Vilka höjder vill jag jobba med? Kanske ska planteringen dölja något eller ge insynsskydd och vindskydd, och behöver därför vara högre. Annars kanske höjden ska vara mer varierad för att kunna ge lite mer spänning. Kanske platsen bakom planteringen är väldigt vacker och ska inramas för att blicken ska söka sig utåt? Vill du ha en högre plantering så kan du fundera på klängväxter eller buskar och träd.


- Hur lång ska blomningsperioden vara? Du kanske har andra ytor i din trädgård där lökväxter blommar på våren och försommaren. Eller så har du en sensommarplantering. Den här nya planteringsytan kanske kan ha en kort blomningsperiod när du som mest saknar blommor, eller så vill du ha en längre blomningsperiod med fler arter. En lång blomningsperiod kan vara mer spännande och ge mer rörelse, men kanske blir rörigt om du har flera planteringsytor med långa blomningsperioder. Samtidigt kan en kort blomningsperiod ge en lite tråkigare plantering när den inte blommar, där du får gå och vänta på blomningen.


- Hur mycket ska planteringen anpassas till klimatförändringarna? Har du problem med att din tomt är väldigt torr så är det bäst att välja torktåliga växter. Har du mycket skyfall kan det vara bra att välja växter som klarar både torka och översvämning, och även anpassa anläggningen av planteringen (t.ex. göra en grusplantering). Blir platsen väldigt blöt vintertid behöver kanske både anläggning och växtval anpassas.


- Hur möter planteringen andra ytor? Vad finns i närheten av platsen? Fundera på om du vill ha kantväxter som ger en prydlig kant, eller om du vill ha en liten häck. Kanske vill du ha revande växter som klättrar eller lägger sig över kanterna? Ofta är det bra att ha någon typ av kant, till exempel stålkant, trästockar, grus eller stenplattor.


- Hur mycket slitage finns på platsen? Du kanske har hundar, barn eller besök av rådjur, sniglar och vildsvin? Detta påverkar i hög grad växtvalet. Kanske måste växterna vara tramptåliga och kunna växa ihop snabbt? Kanske vill du välja arter med mindre blad för att inte vara lika attraktiva för sniglarna? Kanske är det bättre att satsa på ettåriga växter eller större träd och buskar om vildsvinen är där varje vinter?

 

Skriv ner svaren på dessa frågor och se om det är något ytterligare du kommer på. Sedan är det dags för analys av platsen, vilket du kommer att kunna läsa om i del 2. Det kan verka som att det är mycket att tänka på - vilket det också är, men att gå igenom det här kommer verkligen att hjälpa dig när du väljer växter.


Behöver du hjälp eller vill bolla idéer? Kontakta mig för att boka ett hembesök eller ställ enklare frågor till angstradgarden@gmail.com


Dela, betygsätt eller kommentera gärna inlägget om du tycker att det var hjälpsamt. På så sätt förstår jag lite mer vad ni vill läsa mer om! Hälsningar Essie.



2 Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
Guest
Feb 28, 2023
Rated 5 out of 5 stars.

Tack för informativt inlägg. Får genast tänka om 😊

Like
angstradgarden
Mar 07, 2023
Replying to

Vad kul att det kan vara till nytta! Hoppas du inte hade kommit för långt i planeringen. Vore roligt att se hur du gör/gjort, om du vill skicka bilder senare! 😍

Like

Prenumerera på nyhetsbrevet!

Klart! Håll utkik i din mejlinkorg.

Ängsträdgården c/o Essie Moe
Gävbo Ladusätter 1 59597 Mantorp

0703942017

  • Instagram
  • Facebook

Organisationsnummer 961104-4208

Reg nr Jordbruksverket (för växtpass) SE-E10683

Swish nr 123 582 93 95

Företaget är godkänt för F-skatt. Alla priser är inklusive moms. 
©2025 Essie Moe, Ängsträdgården. Skapat med Wix.com

bottom of page